binnenwerken

Vloerbekleding

De soort vloerbekleding dat u kiest, hangt af van uw persoonlijke smaak. Toch is het belangrijk ook na te gaan welke vloer het best past in een ruimte wat betreft gebruik, onderhoud, sfeer, etc.

 

PARKET
Een houten vloer geeft een prachtig authentieke look aan elke ruimte. Daarbij is een houten vloer zeer duurzaam indien deze correct onderhouden is. De nadelen zijn dat ze over het algemeen iets duurder zijn dan bijvoorbeeld een kunststofvloer. Ook gaan ze niet zo goed samen met vloerverwarming of water. In ruimtes waar er veel temperatuurverschillen zijn, kunnen de planken ongewenst uitzetten en/of inkrimpen. 
 

 

KURK
Kurk is een ecologische keuze. Het is immers natuurlijk, biologisch afbreekbaar en makkelijk te recycleren. Kurk wordt gemaakt van de schors van de kurkeik en om de kurk te oogsten, wat pas mogelijk is na 9 a 10 jaar, moet de boom niet gekapt worden. 

Een kurkvloer is isolerend en heeft een geluiddempende werking. Andere belangrijke eigenschappen zijn de elasticiteit en de zachtheid. Aangezien de kurkvloer ook waterbestendig is, kan deze perfect gebruikt worden in badkamers.
Doordat kurk een zeer licht materiaal is, kunnen afdrukken van zware materialen wel zichtbaar worden in de vloer. Door de rekbaarheid hersteld dit meestal gelukkig wel vanzelf. Correct onderhoud en op regelmatige tijdstippen de vernieuwing van de beschermende toplaag zijn wel noodzakelijk. 

 

 VINYL
Vinyl vloeren zijn gemaakt van harde kunststof materialen en bestaan uit verschillende lagen. De bovenste laag is een harde, slijtvaste laag. Deze sterke toplaag geeft vinyl een lange levensduur.
Vinyl is zeer makkelijk in onderhoud en vochtbestendig, wat het een ideale keuze maakt voor de badkamer en/of keuken. Andere eigenschappen zijn de geluiddempende werking van de vloer en en mogelijkheid tot combinatie met vloerverwarming. Ookal is een vinyl vloer krasbestendig (net zoals bij kurk) kunnen zware meubelen afdrukken achterlaten. 

 

PVC
Ook PVC is een kunststof vloer bestaande uit verschillende lagen. Het verschil met vinyl is dat PVC over het algemeen wat sterker is. Dit komt door een extra beschermende PU-toplaag. PVC-vloeren zijn in tal van dessins beschikbaar en zijn makkelijk in onderhoud. De combinatie met vloerverwarming is mogelijk en visueel is PVC bijna niet meer te onderscheiden van laminaat.  

 

 LAMINAAT
Laminaat is nog steeds zeer populair. Deze vloeren bestaan uit verschillende lagen waarvan de decoratieve laag bepaald hoe de vloer eruit ziet. De meest gekende zijn de houtmotieven maar er zijn ook verschillende andere dessins mogelijk (tegel, beton, etc.). De gladde bovenlaag is makkelijk in onderhoud en zeer geschikt voor mensen met allergieën. Het is goed te combineren met vloerverwarming en krimpt of zet niet uit bij temperatuursverschillen. In vergelijking met kurk of vinyl is laminaat minder geluiddempend en beschadigingen zijn moeilijker weg te werken. De krasbestendigheid is dan weer wel een stuk beter dan die van hout. 

 

TAPIJT
Tapijt houdt uitstekend de warmte vast en is heerlijk zacht onder de voeten. Echter is het iets minder makkelijk schoon te maken. Er bestaan wel soorten tapijt die vuilwerend zijn en makkelijker in onderhoud.

 

Om de verschillende mogelijkheden tot in detail te bespreken maakt u best aan afspraak.